Matki wzloty i upadki.

piątek, 6 lipca 2012

Masło domowe

                       To tej praktycznej zabawy potrzebna jest cała rodzina.
        Tata z silną ręką, mama z cierpliwością i dzieci z wielką ciekawością i zacięciem.....

                                                                Robimy masło!


   
              Słodką ,30 procentową śmietanę wlewamy do słoika, zakręcamy i zaczynamy .....
                                                    rytmicznie potrząsać słoikiem ;-)
                                                   I tak z 15 minut, wszyscy pokolei...
                aż na ściankach słoika widoczne będą tłuste ślady i śmietana zacznie się ,, zbrylać"

Następnie przelewamy przez sitko.


Na dole widoczna jest maślanka ( pyszna) !  Nadaje się do naleśników , ale przede wszystkim do picia ;-)
Masło na sitku płuczemy pod zimna wodą, podrzucając je w sitku, formując jednocześnie osełkę.

I proszę....

Do świeżo upieczonych bułeczek lub do bagietki w sam raz ;-)

Wersja na grilla- dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojony koper , pietruszkę lub inne zioła.



SMACZNEGO!

8 komentarzy:

  1. :) wspominałam ostatnio u siebie jak robiłam za młodu u babci masło

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...takie masełko mmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten smak pamiętam a dzieciństwa i jeszcze pieczony w "sabatniku" chleb, Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się ,że domowe masło tyle przemiłych wspomnień z dzieciństwa w Was wywołało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi również przypomniało się dzieciństwo, kiedy Babcia , co tydzień robiła masełko;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i komentarz ;-)